תנופת שיא בבנייה, נוכחות של תאגידים ובנקים גדולים, מיקום על המפה האירופית וכלכלה צומחת, כל אלה הפכו את פולין לאזור השקעה מוביל בשנים האחרונות.
מיקומה המרכזי של פולין, החולשת על שטח של כ-300 אלף ק"מ ומונה כ-40 מיליון תושבים, באירופה, מעמיד אותה ביתרון ופותח בפניה שוק צרכנים המונה פי חמישה מאוכלוסיתה ברדיוס של כ-1000 ק"מ.
מעט הסטוריה – שלושת הגלגולים של הרפובליקה הפולנית
פולין נוסדה לפני יותר מ-1,000 שנים והגיעה לתור הזהב שלה לקראת סוף המאה ה-16, כאשר היתה אחת המדינות העשירות והחזקות ביותר באירופה.
בשנת 1791 התקבלה בברית פולין-ליטא "חוקת מאי", שהיתה לחוקה הכתובה הראשונה באירופה והשנייה בעולם אחרי חוקת אררה"ב. זמן קצר לאחר מכן חדלה פולין מלהתקיים, לאחר שחולקה על ידי שכנותיה רוסיה-אוסטריה-פרוסיה.
פולין שבה לעצמאות בשנת 1918 לאחר חתימת חוזה ורסאי, אך בשנת 1939 בפתח מלחמת העולם השניה, נכבשה ע"י גרמניה הנאצית וברה"מ, ולאחר המלחמה, הפכה למדינת חסות של ברה"מ.
בשנת 1989 התקיימו בפולין בחירות, ותנועת הסולידריות שהשתתפה בהן, הביסה את המפלגה הקומוניסטית.
בשנת 1997 נכתבה חוקה חדשה לפולין, בשנת 1999 הפכה פולין לחברה רשמית בברית נאט"ו, ובשנת 2004 הצטרפה לאיחוד האירופי.
פולין בעידן החדש
מאז כניסתה של פולין לאיחוד האירופי (2004) החלו להשקיע בה חברות גדולות שהקימו בה מערכי ייצור-פיתוח-ולוגיסטיקה, ושמו פעמיהן אליה חברות קמעונאיות שהחלו לשווק בה את מוצריהן.
על פי נתוני ה־OECD התוצר המקומי הגולמי (GDP) בפולין, הממוקם במקום ה-20 בעולם, משמר מגמת צמיחה שנתית בשעור של 3.5%, וניכרת בה השקעתו של האיחוד האירופי שממשיכה לבסס את הפריון והצמיחה של התוצר הגולמי.
ראיה ליציבותה הכלכלית של פולין, נעוצה בעובדה כי הינה המדינה היחידה באירופה שכלכלתה לא קטנה עקב המשבר הפיננסי הגלובלי בשנת 2008, אלא אף המשיכה לגדול.
יתרה מיציבות כלכלית שהינה על פני השטח, ניתן לזהות בפולין התנהלות כלכלית נבונה שעוד תבסס את מעמדה הכלכלי באירופה (התופס היום את המקום ה-6 ביבשת).
בתחילת 2016 הציגה ממשלת פולין תכנית פיתוח שבמהלכה צפוייה המדינה להשקיע כטריליון זלוטי (זלוטי=מטבע מקומי, 1~ ש"ח) במטרה לעודד חדשנות וצמיחה בכלכלתה. לתכנית הוגדרו יעדים ולוחות זמנים על מנת לנצל את תקציבי קרנות התמיכה של האיחוד האירופאי בשנים 2020-2014. ההשקעות הפולניות מתוכננות, בין היתר, להתמקד בהגנה באמצעות טכנולוגיית סייבר על ידי יצירת תשתית אקדמית באוניברסיטאות, תשתית לפיתוח כלכלי דרך חברות ITפולניות ושיתופי פעולה ליצירת חדשנות.
נכון להיום:
> פולין הינה יעד מיקור חוץ מועדף על חברות אירופיות ואמריקאיות – במקום השלישי בעולם אחרי סין והודו.
> בנקים זרים כגון UBS, קרדיט סוויס ו-BNY Mellon מחזיקים בפולין מרכזי תמיכה ולוגיסטיקה.
> כמוהם גם חברות כגון רויאל דאץ'־של, פרוקטר אנד גמבל ואמזון – שהחליטו לנצל את כח העבודה המשכיל והזול ואת המיקום במרכז אירופה, ופתחו מרכזים לוגיסטיים בפולין.
ומה בנדל"ן?
מאז שנת 1989 ועד לשנים האחרונות לא נבנו בפולין דירות חדשות. קיים ביקוש גדול לדירות בפולין, קטנות בעיקר – כ-50 מ"ר בטווח מחיר של 350-450 אלף ש"ח. התשואה הפוטנציאלית משכירות מגיעה לכ-6%, אבל לאור האמור לעיל מיותר לציין את הפוטנציאל לעליית ערך במדינה. יעדי ההשקעה המובילים בפולין אינם רק ורשה וקראקוב, אליהם מצטרפות גם ערים כמו: ורוצלאב, קטוביץ, לודג' וגליביצה, ובהן סף כניסה נמוך יותר ותשואה שעשויה להיות אף גבוהה יותר.
ההצטרפות לאיחוד האירופי, הכניסה לתחום הנדל"ן חקיקה אירופאית מתקדמת, המגנה על הרוכשים, דבר נוסף שמעלה את אטרקטיביות הכניסה לתחום הנדל"ן בשוק הפולני החם שעשוי עוד לרתוח ואולי אף להפוך את המדינה בעלת התדמית האפרורית והמיושנת ליהלום הנדל"ני החדש של אירופה.