התפתחות מגמת ההשקעות מעבר לים
לאחרונה הלכה והתפתחה מגמת ההשקעות מעבר לים.
הנתונים האחרונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מצביעים על סך השקעות תושבי ישראל בחו"ל הנאמד בכ-26 מיליארד דולר בשנת 2016, מחציתן באופן ישיר.
נתון שעד לא מכבר לא נסקר כלל בסקירות השנתיות של הלמ"ס.
מה עומד בתשתית המגמה?
התשואה הנמוכה על השקעות כתוצאה מהריבית הנמוכה במשק, הבריחה את קהל המשקיעים מהבנקים.
שוק ההון המקומי המזוהה כ"חלש", בשל מחזורי המסחר הנמוכים שלו, הרגולציה והסיכונים הבטחוניים, לא היווה אלטרנטיבה ראויה לבנקים.
הללו, יצרו בארבע-חמש השנים האחרונות, תשתית איתנה למגמה גוברת של ביקושים לדירות השקעה. רבים העדיפו להשקיע בדירות ולהינות מתשואה שוטפת משכירות ואולי גם מעליית ערך, על הדרך.
אמנם, השנים האחרונות בשוק הנדל"ן הישראלי, היו טובות למי שציפה לעליית ערך, אך הן גם הפכו את ההשקעה בדירות לפחות אטרקטיבית. שכן, ברגע שמחירי הדירות עלו, ושכר הדירה לא עלה באותו היחס, התשואה, ירדה. ובהתאם לנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בשנת 2017 עמדה התשואה השנתית הממוצעת על כ-3% בקירוב, שעור נמוך מריבית משכנתא ממוצעת ברב המקרים.
לצד הפיכתה של ההשקעה בדירות פחות אטרקטיבית חלו גם במהלך אותן השנים מספר שינויים מיסויים ונוספים בשוק הדיור המקומי.
מס רכישה על דירה שניה האמיר לשעור של 8% מהשקל הראשון, מס ההכנסה משכירות עלה, עננת מס תקיפה לדירה שלישית והלאה רבצה על קהל המשקיעים, תכנית מחיר למשתכן של משרד הבינוי והשיכון ופריסתה טלטלה את השוק והורידה את רמת הביקושים לדירות ה"רגילות" בו.
כל הגורמים הנסקרים לעיל, כל אחד לחוד, ובטח גם יחד, לצד הגלובליזציה הגוברת, היוו כר פורה ליציאתו של קהל משקיעי הנדל"ן לשוק הבינלאומי.
שוק בו הם נהנים כמשקיעים זרים מיתרון ביחס לקהל המשקיעים המקומי, בשל סף כניסה ממוצע נמוך (ככלל, כ-70-80 אלף יורו באירופה, וכ-60 אלף דולר בארה"ב לנכס בבעלות) לעומת השוק בארץ (ככלל, לדירה ממוצעת, מעל 100 אלף דולר), ופוטנציאל תשואה גבוה (ככלל, תשואה שנתית שוטפת של 5%-6% באירופה, ו-8% ומעלה בארה"ב).
והאם אנחנו מדברים רק על נדל"ן?
מסתבר שלא. מגמת ההשקעות במניות חו"ל תפסה תאוצה כבר לפני כארבע שנים.
הריבית האפסית על פיקדונות בבנקים בישראל ושוק ההון המקומי החלש המתאפיין במחזורי מסחר נמוכים, רגולציה עניפה, וסיכונים גיאו־פוליטיים, הובילו את המשקיעים המקומיים גם בשוק ההון לחפש את התשואה (והסיכון) במקום אחר.
ומה אתם חושבים? מה עדיף – נדל"ן בחו"ל או נדל"ן בארץ?
רוצים לממש את הפוטנציאל אבל רוצים להיות בטוחים איך?
מוזמנים לקרוא עוד באתר או לפנות אליי (-: